SEROLOGISCHE TEST COVID-19 / Coronavirus

Was het griep of toch Corona?
Met deze test weet je of er antilichamen in het bloed aanwezig zijn.

Op dit moment heerst er een pandemie van het COVID-19 virus. Het ziektebeeld loopt sterk uiteen. Waar de ene persoon opgenomen moet worden op de Intensive Care van het ziekenhuis, doorloopt de ander het virus zonder veel ongemak.
Omdat de ziekteverschijnselen sterk lijken op die van een griep of verkoudheid, vragen veel mensen zich af: heb ik het COVID-19 virus nu wel of niet gehad?

Laboratoriumonderzoek

Met het onderzoek ‘Serologische test COVID-19’ kun je laten onderzoeken of er antistoffen in jouw bloed aanwezig zijn. Met het uitvoeren van het onderzoek krijg je antwoord op de vraag of je geïnfecteerd bent geweest met het virus. 

Hoe werkt deze Serologische test?

Aan de hand van bloed (serum) wordt onderzocht of er IgG- en IgM-antistoffen tegen het COVID-19 virus aanwezig zijn. Hierbij wordt door middel van ELISA-techniek een kwalitatieve bepaling uitgevoerd. Dit houdt in dat de uitslag ‘ja’ of ‘nee’ is; de test geeft geen inzicht in de hoeveelheid IgG- en IgM-antistoffen.

Wanneer kan ik deze test uit laten voeren?

Dit kan vier weken nadat je mogelijk in contact bent gekomen met het virus of nadat de eerste ziekteverschijnselen zich hebben voorgedaan. Het in acht nemen van deze periode is belangrijk omdat de antistoffen niet direct na de besmetting tot uiting komen.

Wat zijn de symptomen van een COVID-19 besmetting?

De klachten van het COVID-19 virus hebben sterke gelijkenis met een griep of verkoudheid. Koorts en een droge hoest zijn de meest voorkomende symptomen. Daarnaast passen een pijnlijke keel, hoofdpijn, hoesten, verlies van reuk en smaak in het ziektebeeld. In een klein aantal gevallen komt Corona ook voor zonder koorts.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Om het onderzoek uit te laten voeren, laat je bloedprikken bij een van de prikpunten.  Aan de hand van het bloed wordt de test uitgevoerd door RP Analytics. Dit laboratorium uit het Zeeuwse Kamperland voert feces-, bloed-, urine- en speekselanalyses uit op het gebied van microbiologie, immunologie, endocrinologie en biochemie. Kijk voor meer informatie op www.rpsanitashumanus.com.

Waar kan ik bloed laten prikken? 

Je kunt bloed laten prikken bij een van de prikpunten in Amsterdam, Rotterdam en omgeving, Den Haag en omgeving, Breda en Tilburg en omgeving, Dordrecht, Hoekse Waard, Alphen a/d Rijn, Leiden en omgeving, Bollenstreek, Zeeland. Na aanmelding voor het onderzoek ontvang je hierover meer informatie. Woon je in een andere regio? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

!! Het is belangrijk dat je geen klachten hebt op het moment van de bloedafname !!

Voor wie is de test geschikt?

Het onderzoek kan worden uitgevoerd bij mensen van alle leeftijd en:

  • Vier weken nadat de eerste klachten zijn ontstaan;
  • Vier weken na mogelijke infectie met het virus.

Ben ik immuun als er antistoffen in mijn bloed zijn aangetroffen?

Daar is de wetenschap nog niet uit. In een eerste experimenteel onderzoek met resusapen kon worden aangetoond dat dieren die besmet en ziek waren met COVID-19 na hun herstel opnieuw konden worden geïnfecteerd met een hoge virale lading zonder enige ziektesymptomen of zonder zelf besmettelijk te zijn. Er zijn echter momenteel geen betrouwbare onderzoeken beschikbaar over de duur van een mogelijke immuniteit.

Hieronder twee berichten van het NOS met betrekking tot de immuniteit:
Milde coronaklachten lijken minder antistoffen op te leveren. Wat betekent dat? (bron: NOS – 8 april 2020)
Immuniteit zeer bepalend voor komende jaren (bron: NOS – 15 april 2020)

Wat kost het uitvoeren van de test?

OPTIE 1 Laboratoriumonderzoek voor 1 persoon € 85,-*
OPTIE 2 Laboratoriumonderzoek voor 2 personen. Het testmateriaal wordt per post naar één adres verstuurd.
I.v.m. de wetgeving omtrent privacy wordt de uitslag van het onderzoek naar elke aanvrager afzonderlijk gemaild.
€ 80,- per persoon*
OPTIE 3 Laboratoriumonderzoek voor 3 of meer personen. Het testmateriaal wordt per post naar één adres verstuurd.
I.v.m. de wetgeving omtrent privacy wordt de uitslag van het onderzoek naar elke aanvrager afzonderlijk gemaild.
€ 75,- per persoon*
Zakelijke aanvraag
Voor bedrijven: neem contact op voor de mogelijkheden om op locatie bloed te laten afnemen en voor een offerte op maat.
Op aanvraag  

*Het bedrag dat PEPER&PEEN in rekening brengt is EXCLUSIEF de kosten voor het bloedprikken. Deze kosten betaal je aan de organisatie die bloed afneemt. In de meeste gevallen liggen deze kosten rond de €15,-. 

Ik wil de Serologische test COVID-19 aanvragen, wat moet ik doen?

  1. Stuur een e-mail naar praktijk@peper-peen.nl met een aanvraag voor het Onderzoek Serologische test COVID-19. Je geeft daarbij aan voor hoeveel mensen je de test aanvraagt. Je ontvangt een aanvraagformulier en informatie over de prikpunten.
  2. Na ontvangst van het ingevulde aanvraagformulier wordt het testmateriaal opgestuurd.
  3. Na het bloedprikken stuur je het materiaal met een antwoordenveloppe (gratis) naar het laboratorium.
  4. Na maximaal 2 weken is de uitslag bekend. Na betaling van de totale factuur van PEPER&PEEN ontvangt elke aanvrager zijn of haar uitslag per e-mail.