Reumatoïde Artritis

Wat is reumatoïde artritis (RA)?

Reumatoïde artritis, soms reumatische artritis genoemd, is een chronische ontsteking aan de gewrichten waarbij het het weefsel is aangedaan, dat de gewrichtsruimte van het kapsel en de gewrichtsbanden afsluit. Het is een bindweefselziekte die wordt gerekend tot de auto-immuunziekten. Dit betekent dat er antistoffen door het afweerapparaat van je eigen lichaam worden geproduceerd, gericht tegen je eigen gewrichten.

De eerste ontstekingen doen zich vaak voor aan de kootjes van de vingers, knokkels, polsen en voeten. De klachten zijn vaak symmetrisch (dus zowel de linker- als de rechterkant).

De eerste aanval kan weken tot maanden duren.

Reumatoïde artritis symptomen

Reumatoïde artritis kenmerkt zich door verschillende symptomen die van persoon tot persoon een ander ziektebeeld kunnen geven. De meest kenmerkende symptomen zijn:

  • Aanvalsgewijze gewrichtsontstekingen
  • De ontstoken gewrichten zijn verdikt, warm en doen pijn, met name bij bewegen.
  • Bij de aanvallen is er sprake van koorts en algehele malaise
  • Ochtendstijfheid
  • Vocht in het gewricht
  • Verdikking van het gewrichtskapsel
  • Onderhuidse knobbels

Het verloop van de reumatoïde artritis

Verbetering en opvlamming wisselen elkaar af. Vaak zal het ontstoken gewricht na een aanval vervormen en verstijven; onbeweeglijk worden. De pijn wordt minder na het verstijven waarbij de botten van het gewricht vastgroeien.

In ernstige gevallen kunnen ook de longbladen en het hartzakje en/of bloedvaten reumatisch ontstoken raken. Reumatoïde artritis kan leiden tot invaliditeit.

artritis symptomenWat kun je eraan doen?

Na de diagnose van de arts kun je kijken naar je leefstijl: voeding, beweging, rust en stressoren. Bij de voeding moet er extra aandacht besteed worden aan de verzuring van het lichaam, tekorten van voedingsstoffen, samenstelling van de voeding (koolhydraten/eiwitten/vetten) en de vetzuurbalans.

Reumatoïde artritis behandeling

Het doel van de orthomoleculaire behandeling van de artritis is om de ontstekingen te remmen en de periodes van verbetering te verlengen ten opzichte van de periodes waarin de ontstekingen opvlammen. Omdat er bij reuma vaak sprake is van voedingsintolerantie en een verzwakte darmgezondheid, vormt het uitvoeren van een darmscreening en een voedingsintolerantietest tot de standaard aanpak.

Wil je weten hoe een behandeling in zijn werk gaat? Lees dan de beschrijving van mijn werkwijze op deze pagina.