Jicht

Wat is jicht en hoe ontstaat het?

Jicht is een pijnlijke ontsteking in een gewricht als gevolg van gekristalliseerd urinezuur. Normaal gesproken lossen urinezuren op. Bij een te hoge concentratie kunnen deze neerslaan in de vorm van naaldvormige kristallen.

Jicht komt vaak voor in de grote teen, maar ook in het polsgewricht, de vingers, de ellebogen, knieën of de enkels kan jicht ontstaan.

Jicht symptomen

Een acute jichtaanval is een ontstekingsreactie. Bij een jichtaanval ontstaat er hevige pijn in de kleine perifere gewrichten. Naast de stevige pijn is het aangedane gewricht vaak gezwollen en is de huid glanzend rood.

Het verloop van jicht

Bij een langdurig verloop van jicht worden de gewrichten dik en stijf. Bij onvoldoende behandeling van jicht, kunnen de urinezuurkristallen worden afgezet in zacht weefsel in het lichaam. Hierbij ontstaan knobbels, die blijvend kunnen zijn. In ernstige gevallen vormen zich depots van natriumuraat (tophi/puimsteen). Deze depots kunnen openbarsten.

Wat kun je eraan doen?

wat is jicht en hoe ontstaat hetBij het ontstaan van de aandoening speelt de erfelijke, genetische component een rol. Maar er zijn zeker factoren die meespelen waar je wél invloed op hebt. De juiste keuze in voeding is daar een van.

Jicht behandeling

De behandeling is gericht op het verminderen van de productie van urinezuur, het ondersteunen van het immuunsysteem en het afdrijven van urinezuur.

Wil je weten hoe een behandeling in zijn werk gaat? Lees dan de beschrijving van mijn werkwijze op deze pagina.