Fibromyalgie

Wat is fibromyalgie

Fibromyalgie is een vorm van weke delen-reuma. Het heeft betrekking op het bindweefsel (fibro), spieren (my) en pijn (algie). De chronische pijn komt verspreid in het hele lichaam voor. Er is een overlap met het chronische-vermoeidheidssyndroom (CVS) en myalgische encefalomyelitis (ME).

De exacte oorzaak is nog onbekend. Mogelijk zijn er virussen in het spel. Opvallend is dat de aandoening meer voorkomt bij vrouwen. Fybromyalgie leidt niet tot beschadigingen van spieren of gewrichten.

Fibromyalgie symptomen

Fibromyalgie wordt vastgesteld aan de hand van zogenaamde tenderpoints. Dit zijn specifieke plekken op het lichaam met drukpuntgevoeligheid. Als er 11 of meer punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie door een arts gesteld.

Het verloop van de fibromyalgie

Bij fibromyalgie hoort niet alleen de pijn in de spieren. Bijna 70% heeft ook last van prikkelbare darmen. Ook komen slaapproblemen, allergieën, ernstige vermoeidheid, depressie, hoofdpijn en een verstoorde spijsvertering voor. Het lichaam raakt steeds meer vermoeid en overbelast. Hierdoor nemen de klachten toe.

Als de darmgezondheid niet op orde is, wordt pijn heftiger ervaren. In de darmen ligt vaak de sleutel voor verlichting van de klachten.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn bepaalde voedingsstoffen waaraan patiënten met fibromyalgie een tekort hebben. Met het aanvullen van deze nutriënten, kunnen de klachten al sterk verminderen.  Ook zie je vaak een overgevoeligheid voor chemicaliën. Door de veelheid aan klachten zijn er verschillende invalshoeken voor behandeling die de klachten kunnen verlichten.

Fibromyalgie behandeling

fibromyalgie dieetOok bij fibromyalgie speelt de juiste voeding en een optimale darmgezondheid een essentiële rol. Aan de hand van laboratoriumonderzoek gecombineerd met de symptomen, voedingspatroon en andere levensfactoren (zoals beweging en stress) stellen we een behandelplan vast.

Hierbij is er extra aandacht voor de functie van de lever, de darmen, voedingsintoleranties en het herstellen van de energieproductie. We zetten daarbij orthomoleculaire voeding in als medicijn en ondersteunen dit met de vitaminen en mineralen die bijdragen aan het herstel.

Wil je weten hoe een behandeling in zijn werk gaat? Lees dan de beschrijving van mijn werkwijze op deze pagina.