Even voorstellen

Als baby en peuter at ik alles. Ik was een blozend & blij kind. Maar ergens in mijn kinderjaren ging er iets mis. Wat? Geen idee, maar ik weigerde nog langer kaas, vlees (behalve gehaktballen, dat dan weer wel), vis en eieren te eten. Tot grote frustratie van mijn moeder.

Hagelslag

Ik ben groot geworden op boterhammen met hagelslag, brinta, yoghurt en aardappelen met groente. Vooral groente, dát vond ik echt lekker. En nog steeds trouwens.

Vanaf een jaar of 15 werden mijn smaakpupillen wakker en ben ik gevarieerder gaan eten. Maar man man, die behoefte aan zoetigheid bleef. Als ik aan iets zoet begon, kon ik niet meer stoppen. Wat voelde dat slecht.

Nee sorry, dat kan niet

Toen ik op kamers ging in Den Haag werd het leven onregelmatiger; daar knapte ik ook niet echt van op. Ik was depressief, kon niet helder nadenken, werd steeds dikker en was moe. Echt verschrikkelijk moe.

Het dieptepunt was toen ik de 93 kg aantikte; ik was diep ongelukkig. Er moest iets veranderen, maar wat? Na een paar jaar diende mijn eerste burn-out zich aan. Bij mijn tweede opperde de huisarts dat ik mij gedeeltelijk kon laten afkeuren. Dat vond ik zo’n rare opmerking tegen een – in principe – gezonde vrouw van 30! Ik had sterk het vermoeden dat ik moe en ziek werd van bepaalde voeding. Maar de diëtiste zei dat dat niet kon. Dus….

Zondagochtend

En dan die stoelgang…..ik kon mij niet herinneren dat ik normaal naar het toilet kon. Op een gegeven moment had ik de remedie: na het rondje hardlopen op zondagochtend moest ik op de terugweg even goed doorkachelen om op tijd bij het kleinste kamertje te zijn. Waar ik een week aan bagage kon lozen.

Prikkelbare Darm Syndroom

In die tijd kreeg ik ook buikpijnaanvallen. Niet gewone buikpijn, nee, van die aanvallen waarbij het zweet je uitbreekt en je niet weet waar je het moet zoeken. De diagnose van de dokter was: ‘prikkelbare darm syndroom’ en haar advies: meer vezels eten. Trouw dronk ik elke ochtend een dosis psylliumvezels, maar daar raakte ik nog meer van verstopt. Ik begreep er niets van (en mijn huisarts trouwens ook niet). Een doodlopend spoor.

Eindelijke begrip

Een lang verhaal kort: via de acupunctuur en homeopathie kwam ik bij een orthomoleculair therapeut terecht. Iemand die gespecialiseerd was in darmtherapie. Hè hè, zij begreep mijn klachten; ik werd gehoord! Zij legde uit dat als de darmen niet op orde zijn, het gelukstofje serotonine ook nauwelijks aangemaakt wordt. Knappe meid als je dan nog lachend door het leven gaat.

Ik leerde welke voeding bij mij past. Ik dácht dat ik altijd zo gezond at, maar dat bleek niet zo te zijn. Nu begrijp ik ook dat een zakje vezels niet de oplossing is voor een Prikkelbaar Darm Syndroom. Je pakt hier de oorzaak niet mee aan.

Mensen + voeding + gezondheid

Aan de hand van ontlastingonderzoek en een voedingsintolerantietest kwamen we achter de oorzaken van mijn buikklachten en ja, ik ging mij beter voelen. Zoveel beter zelfs dat ik de sprong waagde naar een ander vak: ik wilde ook orthomoleculair therapeut worden.

De combinatie van mensen, voeding en gezondheid past bij mij en dat zijn precies de factoren die samenkomen in mijn werk als orthomoleculair therapeut. Ik ontmoet mensen in mijn praktijk die genoeg hebben van hun onverklaarbare buikklachten. En ik vind het elke keer weer een feestje om deze mensen te leren kennen en om samen aan de slag te gaan.

Mijn visie op een gezond leven: zorg voor jouw darmen

Het immuunsysteem, de aanmaak van hormonen, opname van voedingsstoffen: het gebeurt allemaal in de darmen. Daarom is gezonde voeding essentieel. Het lastige is: wat is gezond? De ene persoon doet het goed op eieren, terwijl de ander daar juist intolerant voor is en daar veel klachten van krijgt. Zonder het te weten. Zo ontmoet ik regelmatig mensen in mijn praktijk die al 20 jaar met buikpijn rond lopen en dat dan blijkt dat bijvoorbeeld melkproducten de boosdoeners zijn.

Wat is verder typisch Evelien?

(in tabelvorm, want ik houd van overzicht)

Ochtendmens

Om 06:30 uur spring ik uit bed

Onweerstaanbaar

Crackers met kaas en komkommer

Energietrekkers

Negatieve mensen in de slachtofferrol

Word blij van

Dansen & buiten zijn

Elke dag

Soep gemaakt van groente

Niet doen

Enge films

Favoriete dag

Zaterdag: gezellig naar de Rijswijkse markt

Woont samen met

Albert en twee katers

Serieus

Maar altijd met een vleugje humor

 

Genieten

Wandelen met als eindpunt een terras

Guilty pleasures

Kattenfilmpjes

 

Oprecht trots

Op al mijn cliënten die hard werken aan herstel