Artrose

Wat is artrose?

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het ontstaat doordat het kraakbeen dat de uiteinden van de botten omkleedt, dunner en zachter wordt of zelfs verloren gaat. Zonder dit veerkrachtige laagje kraakbeen, kan het direct eronder gelegen bot vervormen.

Artrose symptomen

Artrose begint met pijn in de gewrichten. Vaak in de knieën, heupen, vingers of de rug. Typisch voor artrose is de pijn bij het starten van een beweging – de zogenaamde inlooppijn. Zodra je wat langer in beweging bent, gaat het beter.

Naast pijn zijn er ook andere typische artrose symptomen:

  • Jeuk in het gewricht bij het bewegen
  • Stijfheid
  • Instabiliteit – met name van de knie
  • Lichte ontstekingsverschijnselen (roodheid, warmte, pijn, zwelling, functieverlies)

Het verloop van artrose

Op het moment dat er minder kraakbeen aanwezig is, gaan de botten langs elkaar heen schuiven. Het verpulverde kraakbeen komt vrij en er ontstaan ontstekingen. Ga je de gewrichten zwaarder of langer belasten, dan leidt het tot meer pijn.

In het verloop van artrose ontstaan er verdikkingen en vervormingen van het gewricht. Vaak leidt dat tot beperking van beweging.

Wat kun je eraan doen?

Het is belangrijk om de eerste klachten serieus te nemen. Door tijdig actie te ondernemen kun je voorkomen dat de ontstekingen de overhand nemen.

Artrose behandeling

artrose en voedingEr is een relatie tussen artrose en voeding. Er zijn goede orthomoleculaire mogelijkheden om de pijn te bestrijden, soms zelfs even effectief als de reguliere oplossing. Medicatie tegen pijn werkt sneller, maar het voordeel van een orthomoleculaire oplossing is dat er geen bijwerkingen optreden.

Het doel van de behandeling is gericht op het verminderen van de pijn en het versterken van het kraakbeen. Aan de hand van een darmscreening en voedingsintolerantietest wordt een effectief en op-maat behandelplan opgesteld.

Wil je weten hoe een behandeling in zijn werk gaat? Lees dan de beschrijving van mijn werkwijze op deze pagina.